DE STIEFGROEP

Je doet al tijden haar was, maar je stiefdochter groet je niet als ze thuiskomt? Jouw kinderen vinden het niet eerlijk dat de kinderen van je partner veel duurdere kleding krijgen? Net als jullie een avondje met zijn tweetjes hebben gepland, komt je stiefzoon onaangekondigd binnenvallen? Je partner ziet het onzekere kind niet in jouw boze puberdochter? Het overleg tussen je partner en zijn ex over de kinderen duurt elke keer wel erg lang… Sounds familiar?

Elke stiefouder loopt tegen vergelijkbare dingen aan. Niet alles waarmee je worstelt is thuis even makkelijk bespreekbaar, en de obstakels waar je in je nieuwe gezin tegenaan loopt deel je misschien ook niet graag met anderen. Omdat je juist zo graag wil laten zien hoe goed het met jullie gaat. Zou het niet fijn zijn om af en toe samen te komen met mensen die óók stiefouder zijn? Die soms ook twijfelen over de invulling van die rol of hun plek in het gezin? Die heel graag willen dat het allemaal lukt en bij wie toch af en toe de moed in de schoenen zakt? Dan is de stiefgroep iets voor jou.

In 5 maandelijkse bijeenkomsten leer je over de kenmerken en mogelijke valkuilen van een samengesteld gezin en van het stiefouderschap, waarbij onder andere de volgende thema’s aan bod komen:

  • De verschillende stadia van het samengestelde gezin.
  • Hoofdopvoeder versus mede-opvoeder: wat is jouw rol?
  • Omgaan met loyaliteit en loyaliteitsconflicten.
  • Twee gezinsculturen samenvoegen.
  • Omgaan met de andere ouder.

Elke bijeenkomst duurt 2 uur, waarbij ruim de tijd wordt genomen om na een deel theorie vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. De nadruk ligt op samen leren over het stiefouderschap. Als je eerlijk naar jezelf kunt kijken en open bent over wat voor jou het meest lastig is, kunnen de anderen je met hun tips en vervolgvragen verder helpen. En het luisteren naar hun inbreng en meedenken over mogelijke oplossingen geeft vaak ook inzicht in je eigen situatie. Daarbij: er mag gelachen worden! Per slot van rekening ben je onder gelijkgestemden. En het is ook wel eens lekker je verhaal te doen zonder de minder mooie stukjes weg te laten

Het doel van de stiefgroep is tweeledig: je kunt als stiefouder je verhaal kwijt. Het gaat even om jou, en aan het eind van de ochtend of avond is je batterij weer opgeladen. De nieuwe inzichten en handvatten neem je mee naar huis, om nieuwe uitdagingen beter aan te kunnen.

Het deelnemen aan de bijeenkomsten heeft me laten inzien dat we op de goede weg zijn. Ook heeft het me andere invalshoeken gegeven om naar bepaalde situaties te kijken. Het delen van ervaringen met andere ‘liefmoeders’ is erg herkenbaar, waardevol en fijn!

Inge

Voor iedereen die op zoek is naar handvatten als stiefouder is de stiefgroep een aanrader. Het heeft mij veel gebracht, (h)erkenning, begrip en groei in mijn rol als stiefouder. Imke is een heel prettig persoon die zelf zoveel ervaring heeft dat ze je niet alleen begrijpt, maar tegelijk ook tips kan geven over hoe je zaken rondom je stiefgezin het beste aan kan pakken.

José

Ineens werd ik ‘stiefmoeder’. Ik weet nog goed dat ik dacht ‘Wat nu?’

In de gespreksgroep was ruimte voor eigen verhalen en ervaringen op basis van een bepaald thema. Door de bijeenkomsten voelde ik me niet de enige ‘stiefmoeder’ en dat mijn bijbehorende gevoelens en uitdagingen normaal zijn. Imke brengt dit met zoveel rust en aandacht voor ieder individu dat het een veilige sfeer creëert om te vertellen. Ik had iedere keer het gevoel dat ik weer iets had meegekregen wat bruikbaar is in mijn eigen situatie. Daarnaast is het een mooie manier om bruikbare tips met anderen uit te wisselen. Kortom het heeft me veel handvatten gegeven om met het stiefmoederschap om te gaan.

Anoniem
WATWAARWANNEER?

Er is een stiefgroep op maandagavond en een groep op vrijdagochtend. Neem contact op bij belangstelling om te horen wanneer de volgende groep start.

Maandag 19.30 – 21.30 uur (Locatie ECLG)  Bij voldoende aanmeldingen start op 29 januari 2018 een nieuwe groep.

Vrijdag 10.00 – 12.00 uur (Locatie Het Coachhuis)

Kosten: € 22,50 per keer of € 95,00 voor 5 bijeenkomsten van 2 uur

Het minimale deelnemersaantal is 3 en het maximum is 6

COURAGE, DEAR HEART.

– C.S. Lewis –