Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin | Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra-Popelier & Aleide Hendrikse-Voogt, Uitgeverij Pica, Huizen, 2012
Dit boek bestaat uit twee delen. Deel een bevat informatie over de kenmerken en valkuilen van het stiefgezin. Aan de hand van het praktische, tweede deel kun je zelf een persoonlijk stiefplan samenstellen.

Het Grote Co-Ouder (doe) boek | Petra Vollinga, Uitgeverij Kosmos, Utrecht, 2011
Een praktische en verfrissende kijk op co-ouderschap na een scheiding.

Nieuwe levens, nieuw geluk | Martine Mingelinckx, Linkeroever Uitgevers, Antwerpen, 2011
Een relatiebreuk zet je eigen leven en dat van je gezin op zijn kop. Geestelijk, materieel en financieel laat elke scheiding haar sporen na, en praktisch moeten er heel wat dingen geregeld worden. Dit boek helpt je om je leven weer in balans te brengen. Met veel voorbeelden van mensen die uit elkaar gingen en weer het geluk vonden in een nieuw gezin.

Een atlas voor het stiefgezin | Liesbeth Groenhuijsen, uitgeverij SWP, Amsterdam, 2009
Liesbeth Groenhuijsen beschrijft de reis die de verschillende betrokkenen gaan afleggen bij de vorming van het nieuwe gezin. Ogenschijnlijk heeft iedereen hetzelfde doel voor ogen: samen een nieuw geheel smeden waarin de volwassenen als partners nieuw geluk vinden en waarin de kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. Na een weergave van de feiten volgt een beschrijving van de voorbereiding, valkuilen, en uiteindelijk de feitelijke vorming van het nieuwe gezin. In de beschrijving zijn stukjes theorie opgenomen en vermelding van de kennis die wetenschappelijk onderzoek heeft opgeleverd. Elk onderdeel wordt afgesloten met een aantal praktische adviezen.

Ik heb ook wat te vertellen! | Martine Delphos,  Uitgeverij SWP, 2005
Pubers zijn meesters in communicatie, meedogenloos afstraffend als je niet echt in contact met hen treedt. Echt communiceren met pubers is dynamisch en verrijkend, maar je moet wel de juiste houding aannemen en de juiste toon aanslaan. In dit boek beschrijft Martine Delphos hoe je met pubers in gesprek kunt komen. Ik heb ook wat te vertellen! is een helder geschreven boek, dat met vele voorbeelden de wereld van de puber op indringende wijze ontsluit. Het geeft handvatten in communicatie met, en opvoeding van pubers en adolescenten.