WAT KAN IK VERWACHTEN?

De puberteit valt niet altijd mee. Gedoe met school, gedoe met ouders, twijfels over jezelf, je uiterlijk, je toekomst, over wie je wil zijn en hoe je gezien wil worden. Het hoort er allemaal bij. Af en toe een dip is volkomen normaal. Maar soms loop je vast en weet je niet meer hoe je verder moet. Dan heb je even hulp nodig bij het maken van een nieuwe start. Meestal is tussen de 5 en 10 gesprekken genoeg om weer met meer vertrouwen naar de toekomst te kijken. Ook als je niet zo’n prater bent kun je bij mij terecht, daar weet ik wel raad mee 🙂

Een paar voorbeelden:

SCHOOL

Hoe doe je dat: je eigen pad kiezen, afstand nemen zonder je ouders kwijt te raken?

Soms moet je belangrijke keuzes maken over je profiel of je vervolgopleiding. Terwijl je nog helemaal niet weet wat je wil. Je wordt geacht serieus en zelfstandig met je schoolwerk bezig te zijn, alsof je al bijna volwassen bent, en tegelijkertijd word je af en toe als een kind behandeld. Het kan ook zijn dat je helemaal niet gemotiveerd (meer) bent voor school, zonder dat je weet waarom. Als ieder gesprek over school of toekomst thuis op ruzie uitdraait, kan het helpen met iemand te praten die jou niet kent. In tegenstelling tot je ouders en je docenten heb ik geen beeld van jou, en geen ideeën over welke aanpak of welke richting bij jou past. Jouw visie en ideeën zijn ons startpunt. Ik help je een doel te stellen en dat doel te vertalen in concrete stappen, die jij zelf gaat zetten om er te komen. Als jouw doel niet overeenkomt met het doel dat je ouders voor ogen hebben, dan wordt ook dat onderwerp van gesprek.

JIJZELF

Hulp bij belangrijke vragen als: ‘wat wil ik?’, ‘wie ben ik?’ en ‘wat heb ik nodig?’

Iedereen is wel eens onzeker en iedereen is wel eens somber. Dat geldt voor alle pubers (en alle andere mensen, trouwens). Maar als je er zoveel last van hebt dat het je belemmert, dat je met lood in je schoenen naar school gaat en langere tijd niet goed in je vel zit, dan is het tijd om in actie te komen. Samen gaan we op zoek naar wat jij nodig hebt om positiever naar jezelf en de wereld te kijken. Als het nodig is staan we eerst stil bij het verleden. Dan gaan we aan de slag met ACT. 

JE THUISSITUATIE

Hoe zorg je dat je stevig kunt blijven staan als er veel dingen in je gezin veranderen en de toekomst onzeker wordt?

Wat bedoelt iedereen met je verlies ‘een plekje geven’?

Hoe ga je verder als je dat (nog) helemaal niet wil?

Hoe kun je eerlijk zijn over je gevoelens en behoeftes zonder iemand te kwetsen?

Misschien zijn je ouders gescheiden, is er iemand overleden, heb je een heel druk zusje of snel ruzie met je ouders? Als er veel aan de hand is in je gezin lucht het op om er over te praten. Maar dat kan niet altijd met je ouders. Omdat ze er heel anders over denken dan jij, of omdat je ze niet wil belasten met je verdriet. Omdat je het gevoel hebt dat ze toch niet horen wat je zegt. Of omdat je zelf nooit goed kunt uitleggen wat je bedoelt. In onze gesprekken sta jij met jouw verhaal centraal. Vaak helpt het al heel erg om een keer alles te mogen zeggen, al is het moeilijk. Als het belangrijk is dat je ouders jouw verhaal ook horen, begeleid ik je daarbij.

IF YOU DON’T LIKE WHERE YOU ARE, MOVE! YOU ARE NOT A TREE